Jobb egészség Chia maggal

A chia mag az egyik legegészségesebb táplálék. Tele van olyan tápanyagokkal, melyek fontosak a szervezet és az agy számára.

Az idők kezdete óta már az aztékoknál és a majáknál is fontos táplálék volt: segített megőrizni az egészséget és az energiát (a chia a maja nyelven ’erőt’ jelent). Mi több, az amerikai kontinensen a történelem során alapvető élelmiszernek számított, de a chia mag csak a közelmúltban vált világszerte ismertté. Az elmúlt néhány évben hihetetlenül megnőtt a népszerűsége, ma már az egészségtudatos emberek egyre nagyobb számban világszerte fogyasztják.

Minősített chia mag

Gluténmentes

A chia gluténmentes, mindez azt jelenti hogy lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Lisztérzékenyek étrendjébe könnyedén beilleszthető. Gluténmentes ételekhez, mint például muffinok vagy palacsinták nyugodtan adható.

Tele van antioxidánsokkal

A chia mag apró méretére való tekintettel feltűnő az antioxidánsok mennyisége! Az antioxidánsok védik a magokban lévő érzékeny zsírokat az avasodástól.

Az antioxidáns étrendkiegészítők pozitívan hatnak az egészségre. A legfontosabb képességük, hogy védenek a szabadgyököktől, melyek károsítják a sejtekben lévő molekulákat és elősegítik az öregedést, valamint számos degeneratív betegség (pl.: Alzheimer-kór) kialakulását. Egyes állítások szerint a chia mag közel 4-szer több antioxidánst tartalmaz, mint az áfonya.

Az élelmiszereket antioxidáns erejük alapján csoportosító ORAC skálán:

100g chia mag értéke 10250 ORAC egység > 100g fekete áfonya az ORAC skálán 2400 egységgel bír.

A chia mag antioxidáns tartalma kapcsán kiemelendő még, hogy míg a legtöbb zöldség hő hatására elveszíti értékes antioxidáns tartalmát, addig a chia magban sütés vagy főzés után sem csökken az antioxidáns tartalom.

Nagy mennyiségben tartalmaz jó minőségű fehérjét

A chia mag 14%-át átlagosan a fehérje teszi ki (egyes becslések szerint ez az arány 20% is lehet). A chia fehérjéi teljes értékű fehérjék, tartalmazzák a 8 esszenciális aminosav mindegyikét.  

A „chia-fehérjének” egy sor előnyös hatása van szervezetben:

    • Könnyen felhasználható,
    • „a fehérjék a szervezet építőkövei”,
    •  a magas fehérje bevitel csökkenti az étvágyat, az ételek utáni sóvárgást (nagyjából 60%-kal), és az éjszakai nassolás iránti késztetést (kb.:50%-kal).

A chia magok valóban nagyszerű fehérje források, különösen azok számára, akik keveset esznek vagy nem fogyasztanak állati eredetű táplálékot. A fehérjéket ugyanis pótolni kell a szervezetben, mivel raktározódni és felhalmozódni nem képesek. A chia maggal a fehérjék a mindennapi étrendük részévé válhatnak. Becslések szerint 100g chia a napi fehérjeszükséglet 30%-át biztosíthatja.Vitaminok és ásványi anyagok

Értékes vitaminok (A -és B-vtamin), ásványi anyagok és nyomelemek egyaránt megtalálhatóak a chia magokban.

A chia kálcium tartalma meglehetősen magas, 28 grammjában a napi ajánlott mennyiség 18%-a megtalálható. Kálcium tartalma grammonként nagyobb, mint a legtöbb tejterméké! A chia magok kitűnő kálcium források azok számára, akik nem esznek tejtermékeket. Továbbá a kálcium hozzájárul a csontok szilárdságához, a fogak egészségéhez és az emésztés javításához is.

A chia magnéziumja szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban és több száz enzim megfelelő működését segíti elő.

A magnézium más tápanyaggal nem helyettesíthető, és a szervezet sem képes előállítani, éppen ezért mindenképpen figyelni kell a megfelelő magnézium utánpótlás biztosítására.
Egy átlagos felnőtt magnézium szükséglete 250-350 mg. Kutatásuk szerint 28g chia mag a napi magnézium szükséglet 30%-át fedezi.

A chia magas foszfortartalmának köszönhetően segít fenntartani a csontok és a fogak egészségét. A foszfort a szervezet a fehérjék szintetizálásához is felhasználja >>> a sejtek és szövetek növekedéséhez, valamint regenerálódásához. A javasolt napi 20g chia fedezi közel 27%-át a foszfor ajánlott napi mennyiségének.

A felsorolt vegyületeken kívül a chia magban megtaláljuk még a kálciumot, a bórt, vagy éppen a mangánt is.

Gazag élelmi rostokban

A chia magok olyannyira kiváló rostforrások, hogy összetételük 40%-a növényi eredetű rost. A rostok nagy mennyiségű vizet tudnak felszívni, a gyomorban megduzzadnak, ezáltal a telítettség érzetét keltik, és lassítják az  ételek felszívódását. A chia magok vízzel összekeverve saját súlyuk 10-12-szeresét képesek felszívni a vízből, és gélszerű anyagot képeznek. A rostok nélkülözhetetlenek az emésztőrendszer egészséges és megfelelő működéséhez.

(100g chia magról egyes kísérletek megállapították, hogy biztosítja rost bevitelének ajánlott napi mennyiségének a 91%-át. Ebből kiindulva 20g chia 18,2%-át biztosíthaná a napi szükséges rostbevitelnek...) 

Magas tápanyagtartalmú chiamag

Omega zsírsavak

A chia magnak nagyon magas az omega-3 zsírsav tartalma. A magokban az omega-3 zsírsavak aránya elérheti a 25%-ot. 15g chia mag Omega-3 zsírsavtartalma megegyezik 250g lazacéval.

Az Omega-3 zsírsavak fontos zerepet töltenek be a szív –és érrendszer működésében, kutatások igazolták, hogy jótékony hatásuk van a magas vérnyomásra és a vércukorszintre, segítik a vérkeringést, továbbá  javítják a koncentrációs és tanulási képességeket.

Omega zsírsavjai közül a gyulladáscsökkentő, és „szívvédőalfa-linolénsav (ALA) emelkedik ki.

A chia magok Omega-6 zsírsavakat is tartalmaznak, amelyek jótékonyan hatnak az anyagcsere folyamatokra, a cukorbetegségre valamint a körmök, a haj és a bőr állapotára.

Maximálisan a legjobb forrása az omega-3 zsísavaknak és tökéletes arányban tartalmazz az omega-3 és omega-6 zsírsavakat.” – mondta 2012-ben Drew Rosen, a new yorki tribecai piac táplálkozási és főzési oktatója.

Az Omega zsírsavak elengedhetetlenek az agy megfelelő működéséhez, a depresszió visszafordításához és az általánosan jó egészségi állapothoz.

Felhasználási javaslat:

Naponta 2 alkalommal 10-20 gramm (1 csapott evőkanál) vízben, italokban, joghurtban, pudingban, salátákban, süteményekben elkeverve, illetve tetszés szerinti fogyasztva.
Tel.: 70 / 7733 170
Személyes Átvétel
Budapest 11. ker. »Chia mag vélemények
Halász Aranka - Pécsvárad

„A barátnőm ismertette meg velem a chia magot. Azt mondta, hogy higgyem el, teljessé teszi az életünket azáltal, hogy kiváló egészségi és táplálkozási hatásai vannak. A chia magot kezdetben csak én fogyasztottam, aztán a férjemnek majd a fiamnak is adtam belőle. A legfeltűnőbb az volt, hogy a kollégista fiam heti rendszerességgel jelentkező kisebb-nagyobb gyomorbántalmai megszűntek, és mintha kicserélték volna, feltöltődött. Legújabban a terhes sógornőm is rákapott a chia fogyasztására, hiszen a tápláló magok nem csak az Ő, hanem a magzat egészségét, utóbbi fejlődését is segítik – A háziorvos szerint is!”

Összes Chia vélemény »