12 + 1 tény a Chiáról

1. A chia mag egy ehető mag, amely Mexikóban és Délkelet-Amerikában őshonos. A chia magot már az aztékok is fogyasztották, napjainkban pedig  az amerikai kontinensen igen népszerű táplálék. Érdekesség, hogy a Chia magot, mielőtt az berobbant volna a köztudatba, állateledelként használták fel. Erős jótékony hatásait azóta kutatások igazolták.

2. A chia magot már az aztékok is fogyasztották, ’azték zsályának’ is nevezik.

3. Az elnevezés a mexikói navatal indián nyelv ’chian’ szavából származik. A Chia szó jelentése “olajos”, amely a magok olaj tartalmára utal.

Chia mag infók

4. A Chia mag gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

5. Mivel növényi termék, a Chia koleszterinmentes.

6. Élelmi rostokban nagyon gazdag, ezért fogyasztásával jobbá és egészségesebbé tehető az emésztés.

7. A Chia mag a leggazdagabb természetes forrása az Omega-3 zsírsavaknak. Omega zsírsavjai közül kiemelendő az alfa-linolénsav (ALA), amelyet a szervezet nem képes önmaga előállítani, így gondoskodnunk kell az utánpótlásáról, hiszen a linolénsav esszenciális zsírsav, vagyis az élet működéshez elengedhetetlen.

100g Chia magban egyébként 17.552 mg Omega-3 zsírsavat találni összesen! 15g Chia mag Omega-3 zsírsavtartalma megegyezik 250g lazacéval.

8. A Chia gazdag fehérjékben, 1 magnak megközelíthetőleg 20%-os a fehérjetartalma. Egyes kutatások szerint 100g Chia mag tartalmazza a napi fehérjeszükséglet 30%-át.
2x annyi fehérjét tartalmaz, mint bármely más gabonamag!
A Chia fehérjéi teljes értékű fehérjék, tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat.

9. Antioxidánsokban gazdag, az ismert táplálékokat antioxidáns erejük alapján rangsoroló ORAC-skálán a Chia mag értéke 4-szer nagyobb az áfonyáénál.

10. A Chia magban 5-ször több a Kálcium-tartalom mint a tejben, 7-szer több a C-vitamin tartalom mint a narancsban, 3-szor több a vas mint a sepnótban és 2-szer több a Kálium tartalom mint a banánban.

11. A chia jó a bőrnek, a hajnak és a körömnek is.

12. A Chia mag íze a magyoróhoz hasonlítható leginkább.

12+1. Legjellemzőbb hatásai: a Chia mag fogyasztásával jelentősen javíthatjuk szervezetünk egészségi állapotát, növelhetjük állóképességünket. A Chia a szív –és érrendszer barátja, emésztésjavító tulajdonságai mellett segíthet a felesleges testsúly leadásában is. Stabilizálja a vércukorszintet, cukorbetegeknek is ajánlott. Fogyókúra chia mag segítségével.